Pers

Zorgen voor levensvreugde

In de media staan vaak interessante artikelen met betrekking tot ouder worden. Soms serieus, grappig of informatief. Hier heb ik natuurlijk een mening over. Onderstaande artikelen zijn dan ook vanuit mijn kennis en perspectief geschreven.

Ondervoeding

Ondervoeding in Nederland, het klinkt vreemd maar het is een schrijnend probleem bij 1 op de 10 zelfstandig wonende ouderen. Ik vind dit zo schrijnened dat ik extra let op voeding bij ouderen. Want vaak gaat het niet om de kosten maar een onderliggend probleem.

Lees hier het artikel

 

Eenzaamheid

Eenzaam achter de geraniums, helaas meer werkelijkheid dan gezegde. Van alle 75-plussers in Nederland heeft vijf procent geen familiecontacten en krijgt dertien procent zelden vrienden op bezoek. In totaal gaat het om ruim 50.000 ouderen die geen familiecontacten hebben.

Lees hier het artikel

Nationaal Programma Ouderenzorg

Goed nieuws! Met het Nationaal Programma Ouderenzorg wil de overheid meer samenhangende zorg bieden, die beter afgestemd is op de individuele behoeften van ouderen.

Lees hier het artikel

Dementie

Dementie is niet te voorkomen, wel uit te stellen door een gezonde, evenwichtige leefwijze. Kortom, zonder roken en met miniem alcohol. Maar waar herken je dementie aan? Er zijn vele vormen en signalen.

 Lees hier het artikel

 

Spijt top 5

Ik vind het belangrijk dat ouder worden leuker wordt. Spijt zou er helemaal niet mogen zijn. Ik geloof dat als mensen waarvan wij houden menswaardig oud worden, dit staat voor Levensvreugde! Leef je dromen na! Ik wil kinderen ontzorgen zodat ze meer Quality time met hun ouders kunnen doorbrengen. Het gaat erom dat we het beste uit elkaar kunnen halen als zowel de kinderen als de ouderen het goed hebben.

Lees hier het artikel:

klik hier voor het hele artikel

Feiten cijfers ouder worden. Eenzaamheid en kwetsbaarheid:

Het is belangrijk om tijd en aandacht aan ouderen te geven, maar zeker niet minder belangrijk is ze autonoom te laten blijven. Daarom zou je ook het moeilijke gesprek durven en kunnen aangaan. Ik wil graag een gesprekspartner/ interviewer zijn en de diepte ingaan, zodat ik bij de werkelijke behoefte kan komen. Ik wil in kaart brengen wat ze nu echt belangrijk vinden de laatste jaren van hun leven. Ik merk in mijn omgeving dat er weinig echt goede gesprekken tussen ouderen en jongeren zijn. Jongeren doen aannames over wat hun vader en moeder belangrijk vinden en onze ouders denken laat mij maar ik wil niemand tot last zijn. Maar wat vinden ze nu echt belangrijk voor de laatste 10 jaar en ik zal ook naar verloop van tijd de moeilijke vraag stellen: als het afgelopen is wat wil je dan.

Lees hier het artikel:

klik hier voor het hele artikel

Vertrekkende senioren zijn rijker

Rijkdom is voor mij Quality time met de mensen waarvan ik houd. Rijk zijn is in contact kunnen blijven met vrienden en familie. In emigreren zie ik zeker rijkdom, maar associeer dit meer met een innerlijke rijkdom dan meer geld op de bank. Zelf zou ik als ik ouder word eerder emigreren om klimaat of politieke reden dan om economische redenen. Of in het kader van familiehereniging.

Teveel zonlicht is niet gezond, maar zonlicht maakt gelukkig, dus als je gaat emigreren en rijk wilt worden zou ik zeggen emigreer naar een plek op de wereld met veel zon.

Lees hier het artikel:

klik hier voor het hele artikel

Meer bewegen

Bewegen is verbonden met autonoom zijn. Ziek worden heb je vaak niet in de hand, maar je kunt wel zelf ervoor zorgen dat je zo vitaal mogelijk blijft en zo lang mogelijk zelf redzaam blijft.

Op oude leeftijd is het belangrijk om veel te bewegen, omdat dit je conditie goed houdt en de kans op hart en vaat ziekten vermindert. Daarnaast vermindert het de mate van botontkalking en bevordert het de coördinatie, waardoor mensen weer minder kans hebben om te vallen en daardoor op een breuk van 1 van de botten. Saaie feiten, veel minder saai is samen een leuke wandeling maken door het bos of over het ijs! Gewoon omdat het kan!

Lees hier het artikel:

http://www.mbvo-amsterdam.nl/